YENİDOĞAN BAKIMI

 

Başarabilirsiniz!

Doğum mucizesine tanık olup bebeğinizi kucağınıza almanın mutluluğunu tattınız. Ama şimdi evdesiniz ve bebeğinizin sizin bakımınıza ihtiyacı var. Yeni anne olan birisi için evdeki ilk günler endişeli geçebilir. Daha önce hiç bez değiştirmemiş olabilirsiniz, hatta belki de bu kadar küçük bir bebeği hiç kucaklamadınız. Telaş etmeyin!

Biraz rehberlik alarak ve çokca da içgüdülerinizle hareket ederek bebeğinize ihtiyaç duyduğu bakımı kolaylıkla sağlayacaksınız. Bu süreçte kendinizi bile şaşırtacak ve kısa bir süre içinde bebeksiz bir hayatın neye benzediğini hatırlamadığınız söylemeye başlayacaksınız.

Hastaneden eve çıktığınız ilk gün

Bebeğinizi eve götürdüğünüz ilk gün, tedirginlik hissetmeniz normal. Şimdiye kadar bebek bakımı yapmış ve bir bebeğin altını değiştirmemiş olabilirsiniz. İçgüdülerinize güvenin ve rahat olun.

Yumuşak ve sevecen cilt bakımı

Yeni doğan bebeklerin cildi çok hassastır, bu nedenle de özenli bir bakıma ihtiyaç duyarlar. En önemli nokta, cildini kuru ve temiz tutmaktır. Besledikten ve uykusundan sonra ya da gerekli gördüğünüz diğer zamanlarda altını değiştirin. Islaklığı iyice emen ve nemin cildine zarar vermesini engelleyen kaliteli bezler kullanın. İlk birkaç hafta bebeğinizin poposunu sadece pamuk ve ılık suyla temizleyin. Islak mendil kullanmanız gerekirse “hassas ciltler için” ve “kokusuz” olanlarını tercih edin.

Doktorunuz veya hemşireler, bebeğinizin göbek kordonuna nasıl bakım yapacağınızı size gösterecekler. İlk günlerde bebeğinizi her gün yıkamanıza gerek yok. Birkaç santimetre yüksekliğindeki ılık suya 3-4 günde bir sokup çıkarmanız yeterli. Bunun dışında yüzünü, ellerini ve ayaklarını nemli pamukla silebilirsiniz. Burada hemen bir not paylaşalım: Bebeğiniz ilk bezini mekonyumla (doğumdan çok kısa süre sonra üretilen katran benzeri yapışkan kaka) kirlettiğinde onu yıkamak zorunda kalacaksınız.

Unutulmaması gereken kurallar

İçgüdüleriniz bebek bakımı konusunda size doğru yolu gösterir. Bununla birlikte işin başından itibaren uygulamanız gereken bazı temel kurallar da var:

  • Bebeğinizin başını her zaman destekleyin, çünkü henüz boyun kasları gelişmedi.
  • Bebeğiniz her acıktığında onu besleyin. Küçük midesi bu aşamada fazla yiyecek almaz, bu nedenle ne zaman isterse onu emzirmeniz gerekir.
  • Bebeğinizi çok sıcak ya da çok soğuk tutmayın.

Faydalı Linkler